8 leggyakoribb téma

A mangosztán növénytani jellemzése

A mangosztán (Garcinia mangostana, L.) az egyik a leghíresebb az összes trópusi gyümölcs között. A növény a maláj szigetvilágban őshonos fa, mely mára a világ minden trópusi vidékén elterjedt.

Fontosabb növénytani jellemzők:

»» Éghajlati szempontból a trópusok vidéke alkalmas a mangosztán ültetvény telepítésre. A növény meleg, nedves környezetet (25°C-35°C, 80% relatív páratartalom) igényel – Az 5°C alatti hőmérséklet végzetes lehet, míg a 20°C alatti hőmérséklet lényegesen lelassítja a növekedését. Ideális, ha a csapadék egyenletesen oszlik el az egész évben, (évi 1250-1300 mm csapadékkal). A talaj lehetőleg tápanyagban gazdag, levegős, mélyrétegű és nedves, de jó vízvezető legyen, pH-ja 5,5-7,0.

»» A legjobb az agyagtalaj nagy mennyiségű homokkal és kevés iszappal keverve, ahol a talajvízszint 2 m-rel van a felszín alatt. A talaj nedvességtartalmát mindig magas szinten kell tartani és öntözni kell, ha a csapadék nem volna megfelelő mennyiségű.

»» A fa (termőkorban) 10-15 m magas és 0,25-0,35 m törzsátmérővel rendelkezik. Oldalágai vastagok és szögletesek (“angulárisak”).

A levelek átellenesek, rövid levélnyélen ülnek, ovális elliptikus alakúak (120-230 mm hosszúak és 45-100 mm szélesek), színük sötét, illetve sárgászöld.

A virágok váltivarúak, a hímivarúak vörös-sárgás színűek, hármasával, kilencesével helyezkednek el az oldalágak végén. A nőivarú virágok zöldes-sárgás színűek, a fiatal hajtások végén jelennek meg (50-62 mm átmérővel).

»» Termése bogyó (35-70 mm átmérővel), színe sötét ibolya vagy mélybarnás lila. Nyersen és főzve fogyasztják.

A gyümölcs súlya 75-120 g, amely két jól fejlett magot tartalmaz. 100 g-ra számítva a gyümölcs 79,2 g vizet, 0,5 g proteint, 0,3 g rostot, 19,8 g szénhidrátot, 0,2 g hamut, 11 mg Ca-t, 17 mg P-t, 66 mg C-vitamint tartalmaz. A cukortartalma 17,5%.

»» Termését legjobb frissen fogyasztani, lehetőleg hűtve. Használni lehet jégkrémek vagy szörpök ízesítésére is. A terméseket akkor szedik amikor teljesen érettek.

»» Növényvédelem oldaláról elmondható, hogy viszonylag kevés károsítója van. Állati kártevői a hangyák, de fenyegetik a növényt tripszek (“rojtosszárnyúak”), vagy nematodák  (“fonálférgek”). A növény betegségeit főképp gombák okozzák.

Permetezés vagy mérgezett csalétkek kihelyezésével minimálisra lehet csökkenteni az állatok kártételét.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Szuperélelmiszerek.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]